Europski parlament i Vijeće donijeli su 3. travnja 2014. Direktivu o duhanskim proizvodima 2014/40/EU 1. Opći je cilj Direktive o duhanskim proizvodima usklađivanje zakona i drugih propisa država članica o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duhanskih i srodnih proizvoda.

Uzimajući u obzir Direktivu 2014/40/EU Europska komisija je 15.12.2018. donijela Provedbenu uredbu 2018/574 o tehničkim standardima za uspostavu i rad sustava sljedivosti duhanskih proizvoda.

Ministarstvo financija Repubike Hrvatske je temeljem Pravilnika o provedbi tehničkih aspekata uspostave i primjene sustava sljedivosti duhanskih proizvoda (NN 61/2018) imenovalo Agenciju za komercijalnu djelatnost d.o.o. kao pravnu osobu odgovornu za generiranje i izdavanje jedinstvenih identifikacijskih oznaka u Republici Hrvatskoj.

Temeljem Pravilnika o dopuni Pravilnika o provedbi tehničkih aspekata uspostave i primjene sustava sljedivosti duhanskih proizvoda (NN,broj 110/2018) Ministarstvo financija primjenilo je mogućnost izuzetka propisano u članku 4. stavak 1. Provedbene uredbe komisije 2018/574 o tehničkim standardima za uspostavu i rad sustava sljedivosti duhanskih proizvoda, te je AKD d.o.o. sukladno tome odgovaran za izdavanje jediničnih kodova za duhanske proizvode koji se stavljaju na tržište Republike Hrvatske. 

Osnovne značajke sustava sljedivosti propisane kroz Provedbenu uredbu 2018/574:

  • sva jedinična pakiranja duhanskih proizvoda proizvedenih u EU-u, namijenjenih tržištu EU-a ili stavljenih na tržište EU-a morat će biti označena jedinstvenom identifikacijskom oznakom (na kojoj će biti navedene prethodno definirane informacije o mjestu i datumu proizvodnje, odredištu itd.)
  • njihovo se kretanje mora bilježiti u cijelom lancu opskrbe (od proizvođača do zadnje razine prije prvog maloprodajnog mjesta)
  • informacije o zabilježenim kretanjima pohranjivat će neovisni pružatelji usluga pohrane podataka (s kojima će proizvođači i uvoznici duhanskih proizvoda morati sklopiti ugovor koji treba odobriti Komisija), a podaci će biti dostupni tijelima (država članica i Komisije) za potrebe provedbe.
  • Na taj će način sustav sljedivosti omogućiti nadzor (praćenje) kretanja zakonitih duhanskih proizvoda te javnim tijelima omogućiti da utvrde u kojem je trenutku proizvod preusmjeren na nezakonito tržište ili obrnuto (pronalaženje).

Primjena regulative stupa na snagu 20. svibnja 2019.

Proces regiatrcije gospodarskih subjekata kroz sustavu za sljedivost duhanskih proizvoda u Republici Hrvatskoj započeti će 23.4.2019.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam